Blog

Gen-X Lena

Voor de lancering van haar nieuwe website vroeg ze feedback aan jonge twintigers. Ze merkt dat adolescenten en studenten het moeilijk hebben in deze coronacrisis. Het is niet eenvoudig voor millenials om een netwerk uit te bouwen zonder fysiek sociaal contact. Toegegeven iedereen heeft het moeilijk, maar boomers vergeten wel dat zij nu ruimschoots kunnen steunen op dat broodnodige gezelschap hetwelk ongelimiteerd vorm kreeg tijdens hun jeugd.

Ze was nieuwsgierig of jongvolwassenen op basis van dit ontwerp een afspraak zouden maken voor psychologische ondersteuning, anders gezegd of de site ook toegankelijk is voor hun specifieke noden?

Iemand voelde zich niet zo thuis in haar beeldsprakige beschrijving van ‘…persoonlijke levensgeschiedenissen die herleid worden tot hoofdstukken en alinea’s…’. Hij bleek namelijk een wiskundige dus ze kon zijn allergie voor haar stijl van schrijven wel begrijpen, maar om het nu onder de term ‘spiritueel’ te klasseren? Straks denkt hij ook nog dat haar ‘Senegalese gastvrijheid’ te wijten is aan een midlifecrisis? Trouwens, wat bedoelt hij met ‘spiritueel’? Zijzelf zou het eerder omschrijven als ‘kunstzinnig’ en ‘ruimdenkend’.

De feedback confronteerde haar. Het trapte op haar pijnpunten, versloeg haar interpretatievermogen en strandde in een woestijn vol zelfkritiek. Dat ene zandkorreltje aan negatieve commentaar schrijnde langs haar zelfvertrouwen.

Enerzijds wil ze haar eigenheid bewaren en daar hoort artistiek taalgebruik plus dat eigenzinnig tikkeltje humor bij, maar anderzijds wil ze uitnodigen tot therapeutische veiligheid. Voorwaar een delicate evenwichtsoefening.

Om te illustreren hoe ze constructief met feedback omgaat, volgt nu een poging tot een mathematische beschrijving van haar veelzijdige therapeutische professionaliteit:

We herdefiniëren jouw stellingen met vertrouwde formules, nauwkeurig getekend in persoonlijke meetkundige figuren, uitgerekend in een passend algoritme.

Kortom, therapie kan helpen bij het verwerken van schurende feedback. Het zeeft de pijnpunten uit variabele zandkorrels en creëert een oase aan ruimte voor opkomend zelfvertrouwen.

E=mc²

(Disclaimer: Elke gelijkenis met bestaande personen berust op louter toeval. Dit cursiefje is ontsproten uit een samenraapsel van jarenlange ervaring en een innerlijke rijke fantasie van de auteur. Het dient enkel ter inspiratie.)